HOME KAARTEN BESTELLEN WE NOU WIR VOORSTELLINGEN KUIJKS VOLKSLIED CONTACT

Over Wè Nou Wir?

Cabaretgezelschap uit Nieuwkuijk

Cabaretgezelschap "Wè nou wir?" werd opgericht op 24 februari 1996 op initiatief van Marian van der Sterren en Enrique Figee. Het gezelschap had vanaf de start als voornaamste doel om de Kuijkse bevolking, jong en oud, tijdens de Kuijkse kermis een feestavond te bezorgen.

Door middel van sketches en liedjes wordt de inwoners van Nieuwkuijk jaarlijks een spiegel voorgehouden in het kader van een origineel thema. Zo zijn onder andere de Olympische Spelen naar Nieuwkuijk gehaald en werden allerlei zaken op het gebied van vooroordelen, minderheden en vastgeroeste idealen aan de kaak gesteld tijdens de show "Kleurrijk Nieuwkuijk".

In de vele lachsalvo's, het meezingen, maar ook in het wegpinken van een weemoedige traan, blijkt de herkenning. Mensen met een echte Kuijkse inborst zoals Fried van de Water en Paula van Buul, maar ook "Meester" Paul van Hulten, sloten zich vanaf het begin aan om mee te werken aan het schrijven van pakkende teksten, het bedenken van toepasselijke melodieën en het op pakkende wijze op de planken zetten van al deze producten.

Het was oorspronkelijk de bedoeling dit alles te brengen tegen het einde van elk jaar. Doordat in de gemeenschap zo rond de oprichtingsperiode vaak werd gehoord dat men het zo jammer vond dat de Kuijkse kermis een aflopende zaak was, werd echter al snel besloten om de show op te voeren in het kermisweekend.

Inmiddels is "Wè Nou Wir?" er al vanaf 1996 ieder jaar in geslaagd om met zo'n 750 belangstellenden uit Nieuwkuijk en omgeving een gezellig feest te bouwen. In die jaren werden ook zaken geïntroduceerd die de onderlinge band van de Kuijkse gemeenschap hebben versterkt, zoals een Kuijkse vlag en het Kuijks Volkslied.